Siellä on ollu kunnon The Wire -meininki. Uusina tietoina tais olla et kiinniotettuja oli 30, joista 17 on yhä pidätettynävangittuna. Rahaa saatiin takaisin 240k€, mut sitä oli ehditty lähettää Turkkiin yli 2,5 miljoonaa. Suomen poliisin toimien seurauksena myös Ruotsin poliisi sai takavarikoitua 100kg huumeita ja “suuren määrän” aseita.

Sit siinä on selitetty miten organisaatio pääosin toimi ja millä toimilla poliisi onnistu selvittämään asioita. Näyttäis olevan aikamoinen sulka Helsingin poliisin ja KRP:n hattuun.

e. Ylellä on myös video poliisin tiedotustilaisuudesta aamulta.

  • tyo_ukko@sopuli.xyz
    link
    fedilink
    suomi
    arrow-up
    12
    arrow-down
    1
    ·
    11 months ago

    Turhauttavaa lukea näitä uutisia kun rikollisuus ja jengiväkivalta etenee pikkuhiljaa, eikä yksi isokaan rysä poista alla vaikuttavaa mekaniikkaa. Niin kauan kun huumeet ovat laittomia, markkinat ovat olemassa ja järjestäytynyt rikollisuus käyttää niitä voittojen tahkoamiseen. Kun yksi iso pelaaja saadaan pois, moni pieni tulee tilalle, se on vain ajan kysymys.

    Noh, poliisi saa taas vartin paistatella valokeilassa.

    • peemaa@suppo.fiOP
      link
      fedilink
      suomi
      arrow-up
      8
      arrow-down
      1
      ·
      11 months ago

      Vaikka yksi tuoteryhmä saataisiin laillistamisella pois rikollisten käsistä, se ei tarkoita etteikö ne vaihtaisi sitä johonkin muuhun. Muutenkin, olis aika erikoista et kaikkien huumeiden laillistaminen ei lisäisi muita ongelmia, kuten liikenneonnettomuuksia ja pahoinpitelyitä. Ihan samalla tavalla niiden saatavuudella on seurauksia kuin alkoholillakin. Käyttörikosten vaihtaminen hoitoonohjaukseksi vois kuitenkin olla ihan hyvä muutos.

      • tyo_ukko@sopuli.xyz
        link
        fedilink
        suomi
        arrow-up
        5
        ·
        edit-2
        11 months ago

        Laillistaa (edit: vapauttaa täysin) kannattaisi vähiten ongelmia aiheuttavat, ja kovimmat pitää reseptin takana, tyyliin metamfetamiinit ja opitaatit. Niiden käyttäjät voisivat hankkia kamansa apteekista, samalla saaden hoitoonohjausta ja valistusta.

        Mitä tulee muiden ongelmien lisääntymiseen, meillä on valinta seuraavien kahden vaihtoehdon välillä:

        • Järjestäytynyt rikollisuus käärii valtavat voitot ja rapauttaa yhteiskuntaa toiminnallaan, samalla kun epämääräisistä lähteistä kamansa hankkivat narkkarit aiheuttavat ongelmia.
        • Hallituista lähteistä kamansa hankkivat narkkarit aiheuttavat ongelmia. Ne, jotka osaavat käyttää vastuullisesti käyttävät vastuullisesti, ihan kuin alkoholin kohdalla. Käyttö lisääntynee jonkin verran, mutta jo nyt ongelmatapaukset voivat ajella kännissä, käyttää laittomasti hankkimiaan päihteitä väärin ja niin edespäin. Valtio käärii valtavat verotulot.

        Minusta kakkosvaihtoehto on aika selkeä voittaja.

        • peemaa@suppo.fiOP
          link
          fedilink
          suomi
          arrow-up
          1
          arrow-down
          1
          ·
          11 months ago

          Noissa vaihtoehdoissa on aika iso kokoero, siinä missä järjestäytyneeseen rikollisuuteen kuuluvia henkilöitä on joitain satoja tai muutama tuhat, huumausaineiden käyttäjiä on kymmeniä tuhansia. Vaikka yksittäisten rikollisten toiminta on isompi ongelma, niiden pienempi yhteismäärä tekee niiden toimintaan puuttumisen paremmin mahdolliseksi.

          Jos huumeista pitää maksaa apteekillekaan, se ylläpitää rikoksia niin että nekin rahat pitää hankkia jostain. Ja myös niin että apteekkien ryöstöt ja ryöstöyritykset lisääntyy, kun niiden pitää ylläpitää aiempaa laajempaa valikoimaa huumaavia aieneita.

          • tyo_ukko@sopuli.xyz
            link
            fedilink
            suomi
            arrow-up
            4
            ·
            11 months ago

            Jokunen sata tai tuhat aseistaunutta jengiäistä ammuskelemassa ja räjäyttelemässä toisiaan saa kyllä kaaosta aikaan. Hollannissa kokaiinikartellit murhaavat jo toimittajia ja vaikuttavat politiikkaan, mikä on sellaista mitä en missään nimessä haluaisi yhtään lähemmäs.

            Toisaalta se jengi, joka jo nyt perseilee alkoholin ja muiden päihteiden kanssa jatkaisi kyllä perseilyään, mutta minusta ei ole ollenkaan selvä, että se jengi jotenkin kasvaisi päihteitä laillistettaessa. Ne, jotka käyttävät alkoholia väärin alkaisivat mahdollisesti käyttämään amfetamiinia ja alkoholia sekaisin väärin. Ne, joilta alkoholinkäyttö sujuu luultavasti osaisivat löytää rajansa muidenkin aineiden kanssa. En siis usko että päihteiden laillistamisesta seuraavat lieveilmiöt olisivat juurikaan suurempia kuin jo nyt nähtävät lieveilmiöt. Jonkin verran toki, mutta ei sen verran että sen takia kannattaisi olla tekemättä tuota edellisessä viestissäni havainnollistamaani valintaa.

            Mitä apteekkien ryöstöihin tulee, niin sen yhden ylimääräisen vartijan palkkaaminen on ihan eri kokoluokkaa kuin päihteiden myynneistä saatavat tulot ja verot. Päihteisiin liittyviin rikoksiinkin voidaan helpommin puuttua, kun käyttäjiä voidaan kohdata ja ohjata hoitoon sitä mukaa kun tarvetta on.

            • peemaa@suppo.fiOP
              link
              fedilink
              suomi
              arrow-up
              1
              arrow-down
              1
              ·
              11 months ago

              Hollanti painii omassa sarjassaan, koska niillä on niin iso satama. Suomi ei näillä näkymin ole tulossa Hollannin kaltaiseksi portiksi Eurooppaan, ni ei ne ole meistä samalla tavalla kiinnostuneita. Muutenkin, pieni maa pienet ongelmat.

              Laillistamisen vaikutusta käyttäjien määrään ja käytön määrään lienee jonkin verran jo tutkittu. Ilmeisesti Porugalissa, missä käytön laillistaminen on Euroopassa pisimmällä, muutos vähensi haittoja, mut ei lisännyt käyttöä. Jos Suomessa käy samalla tavalla, käytön rangaistuksista luopuminen on perusteltua. Mut siitäkin on aika pitkä loikka siihen että valtio alkaa tuottamaan ja jakelemaan huumeita. Nehän pitää valmistaa paikallisesti ettei tulisi rahoitettua kv-huumekauppaa.

              Sit oliskin kiva olla vartija apteekissa, kun tehtäväna olis ottaa vastaan radikaalisti muuttuneen huumepolitiikan seurausta ryöstön muodossa. Siinä sit voi rauhotella itseään narkkarin veitsi pistosuojaliivissä et nyt sataa valtion laariin verotuloja.

              • tyo_ukko@sopuli.xyz
                link
                fedilink
                suomi
                arrow-up
                0
                ·
                11 months ago

                Mut siitäkin on aika pitkä loikka siihen että valtio alkaa tuottamaan ja jakelemaan huumeita. Nehän pitää valmistaa paikallisesti ettei tulisi rahoitettua kv-huumekauppaa.

                Yksityiset firmathan niitä tekisi luvanvaraisesti, eikä se edes kauhean vaikeaa ole suurimmalle osalle huumeista. Huomattavasti monimutkaisempiakin lääkkeitä valmistetaan kyllä.

                Sit oliskin kiva olla vartija apteekissa, kun tehtäväna olis ottaa vastaan radikaalisti muuttuneen huumepolitiikan seurausta ryöstön muodossa.

                Ei ne narkkarit mitään ramboja ole, muuten kuin ehkä elokuvissa. Kyllä ne ennemmin jotain helppoja kohteita ryöstäisivät ja kävisivät sitten saaduilla rahoilla ostamassa kamansa - ihan samalla tavalla kuin nyt, mutta ostavat epäpuhtaita aineita rikollisilta. Tässäkin edelleen kontaktin saaminen käyttäjään ja hoitoon ohjaus on se toimivin ratkaisu.

                • peemaa@suppo.fiOP
                  link
                  fedilink
                  suomi
                  arrow-up
                  1
                  ·
                  11 months ago

                  Yksityiset firmathan niitä tekisi luvanvaraisesti, eikä se edes kauhean vaikeaa ole suurimmalle osalle huumeista. Huomattavasti monimutkaisempiakin lääkkeitä valmistetaan kyllä.

                  Ongelma ei ole niinkään tekninen, vaan moraalinen ja vastuukysymys. Liekö siitä edes esimerkkiä missään.

                  Tässäkin edelleen kontaktin saaminen käyttäjään ja hoitoon ohjaus on se toimivin ratkaisu.

                  Nii, mut sitä kontaktia saa aikaan myös ilman että laillistetaan huumeiden myynti. Onhan sitä kontaktia jo nyt vaikka käyttökin on laitonta.

          • teemuki@sopuli.xyz
            link
            fedilink
            suomi
            arrow-up
            3
            ·
            11 months ago

            Onhan apteekeissa nytkin laaja valikoima huumaavia aineita, esim. opioideja. Siksi niissä on käsittääkseni myös melko kattavat turvajärjestelyt.

      • ninpnin@sopuli.xyz
        link
        fedilink
        suomi
        arrow-up
        1
        arrow-down
        1
        ·
        11 months ago

        Ihan samalla tavalla niiden saatavuudella on seurauksia kuin alkoholillakin

        Alkoholi on yksi haitallisimmista/vaarallisimmista päihteistä muille ihmisille kuin itse käyttäjille. Suuri osa huumeista ei aiheuta samalla tavalla aggressiota ja epävakaata käytöstä kuin alkoholi.