Muutin tuossa kesän mittaan vanhan 14 neliön puuliiterin työverstaaksi. Samassa rakennuksessa on puulämmitteinen sauna johon käynti on nyt verstaan puolelta. Saunassa alkuperäinen purueriste seinissä, villa katossa ja betonilattia. Verstaassa rossipohja, 10cm villa lattiassa ja 5cm finnfoam seinissä ja katossa. Päällä vielä 9mm vaneri ja kipsilevy.

Tässä nyt sähkönhintoja tuijotellen pohdiskelen tuon vajan lämpimänä pitämistä. Muutaman kilowatin sähköpatterin laitto on se vähiten mieluinen, vaikkakin helpoin konsti, joten enemmän ja vähemmän vakavia vaihtoehtoja mietin.

Lähtökohtaisesti ajatus olisi, että kokeilen sellaisella muutamansadan watin pakkasvahdilla, että kuinka korkeaksi se lämpötilan nostaa. Yritin tehdä siitä mahdollisimman tiiviin, mutta en usko, että se tuon avulla kovemmilla pakkasilla siellä suositellussa(?) +10 asteessa pysyy. Hetkellisesti sitä pystyn boostaamaan avaamalla saunan oven ja pistämällä tulet kiukaaseen. Puita kuitenkin on rajallinen määrä, joten mikään pysyvä ratkaisu tämä ei ole. Jos vajan puolella olisi jokin pieni kamina, niin se olisi varmaan vielä parempi, mutta ei ole. Ehkä joskus hommaan.

Puilla lämmittämisestä tuli sellainen myös mieleen, että kiukaan vieressä on erillinen puilla lämpenevä vesipata joka vetää noin 80 litraa. Laskeskelin, että sata astesena se varaisi jopa 9kWh energiaa, joten pitäisikö kiukaan sijaan lämmittää mielummin pataa? Se keittää vettä yllättävän nopeasti ja luulisi tuon vesimäärän varaavan enemmän läpöä, kuin parikyt kiloa kiviä. Kiehuessaan tosin on sitten kyllä huurussa koko mökki.

Muita patentteja joita olen pyöritellyt mielessäni on kuuman veden pumppaaminen padasta vajan puolelle astiaan jolloin saunan oven voisi pitää kiinni ja lämmitettävä tila pienenisi melkein puolella. Kylmänä voisi valuttaa takaisin pataan. Myöskin vanhasta lämminvesivaraajasta ja paisunta-astiasta voisi mahdollisesti väkertää jonkin yösähköllä toimivan, painovoimakiertoisen patterijärjestelmän (omaa alaani).

Diesel lämmitintä olen myös miettinyt, mutta rahaa maksaa sellainenkin ja ei sekään ilmaiseksi pyöri. Niitäkin on ilman sähköäkin toimivia jotka lämmittää vettä.

Tuleeko muita ideoita ja ajatuksia mieleen? Tavoitteena siis ylläpitolämmitys ja aina hetkellisesti lämpötilan nosto 20 asteeseen kun siellä pidempiä aikoja vietän.

  • IsoKiero@sopuli.xyz
    link
    fedilink
    suomi
    arrow-up
    4
    ·
    10 months ago

    Juuri noin minä tekisin, mutta jos kysyt viideltä saunanrakentajalta miten se pitäisi tehdä niin saat 7 eri vastausta.